Konjević: Pomoć Montenegro Airlinesu nezakonita

Reagujući na jučerašnji odgovor premijera Duška Markovića o pomoći Montenegro Airlinesu, potpredsjednik SDP-a Raško Konjević navodi da Vlada garantuje kratkoročni kredit od 2,3 miliona eura za likvidnost nacionalne aviokompanije bez šanse da taj kredit Montenegro Airlines vrati.

Konjević kaže da je lako pokazivati posvećenost i patriotizam prema kompaniji koja duguje preko 40 miliona eura, kada donosite odluke da građani Cetinja, Podgorice, Bijelog Polja, Berana, Plava, Rožaja, i drugih gradova plaćaju samo u tri mjeseca 4,5 miliona za njeno poslovanje, a istim tim građanima istovremeno Vlada povećava takse i poreze.

Za 4,5 miliona koliko je Vlada dala Montenegroairlinesu moglo se izgraditi nekoliko škola ili vrtića, ili kupiti oprema za zdravstvo ili policiju.

Odluke je štetna, tvrdi Konjević, jer je samo za godinu dana dug Montenegroairlinesa prema Aerodormima Crne Gore sa 20 miliona porastao je na 24 miliona. Dakle, 4 miliona. Radi poređenja, po projektu, izgradnja novog terminala na aerodromu Tivat košta 50 miliona eura. Samo za dug koji Montenegroairlines ima prema Aerodromima može se finansirati polovina investicije.

Na kraju, Konjević je postavio i nekoliko pitanja na koja je od Markovića zatražio odgovor:

  • Do kada će novac građana davati za finansiranje poslovanja ove kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima? Pošto karte Montenegro Airlinesa nijesu džabe nego ih građani plaćaju onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored karata plaćati i poslovanje ove kompanije.
  • Do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima Crne Gore?
  • Da li zakon važi jednako i za mala i srednja preduzeća koji uredno plaćaju poreze i za najvećeg poreskog dužnika Montenegro Airlines?
  • I konačno da li resorni ministar Nurković, umjesto što se krije od javnosti, ima neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjeseca plaćati rad ove kompanije milionima eura?
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top