Komšije vape za IT stručnjacima | Ekonomist

Komšije vape za IT stručnjacima

Tržištu Srbije u ovom trenutku neophodno je još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka.

U toku je drugi krug prekvalifikacija za 900 polaznika različitih IT kurseva, a za taj broj mjesta već je stiglo 4.000 prijava, izjavio je danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u Vladi Srbije, Mihailo Jovanović.

Konkurs koji je organizovala vladina Kancelarija za IT i eUpravu traje do 5. novembra, a pravo prijave imaju svi oni koji nisu u IT sektoru, nisu nikada završili IT fakultete, a punoljetni su.

U prvom krugu prekvalifikacija, kaže Jovanović za Tanjug, bilo je mjesta za 100 ljudi i taj prvi krug, ističe, pokazao je odlične rezultate, jer je od tih 100 prijavljenih kandidata, čak 94 uspješno završilo kurseve i obuke, da bi se skoro 70 odsto njih već našlo na različitim praksama u IT kućama i to, smatra Jovanović, znači da je zainteresovanost privrede za IT stručnjake veoma velika.

“Naši podaci pokazuju da u Srbiji u IT kompanijama imamo oko 45.000 zaposlenih i da je u ovom trenutku na tržištu neophodno još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka”, rekao je Jovanović i dodao da su zbog toga prekvalifikacije bitne, jer se tu nude veoma dobri kursevi, u trajanju do šest mjeseci.

U tim kursevima, kandidati će moći da odslušaju oko 250 sati kvalitetne nastave iz oblasti programiranja i da imaju oko 160 sati prakse i to će, objašnjava Jovanović, biti kursevi koji se odnose na “java” programski jezik, “javaskript”, “php”, “dotnet”, “c”, i tako dalje.

Kaže i da je prosječna plata u IT sektoru danas u Srbiji više od 1.200 eura, što je, smatra, dodatni motiv da se kandidati prijave za prekvalifikacije.


 

Izvor: Mondo

Komentariši

Top