Kompjuteri će zamijeniti novinare | Ekonomist

Kompjuteri će zamijeniti novinare

Vještačka inteligencija već je ušla u svijet novinarstva, a daljim razvojem bi mogla da postane “egzistencijalna prijetnja” za novinare, saopštio je američki institut Future Today u najnovijoj studiji.

Institut je naveo da postoje organizacije koje već koriste vještačku inteligenciju za pisanje članaka na osnovu podataka kao što su sportski rezultati ili finansijske vijesti.

U studiji se navodi da će razvoj vještačke inteligencije omogućiti da bez direktne intervencije novinara budu napisani novinski članci na osnovu određenih podataka.

Prema navodima instituta, do 2023. godine polovina interakcije između ljudi i kompjutera će biti putem glasa tako što će novinar “diktirati” mašini podatke koje će kasnije računar uobličiti u tekst.

U studiji se dodaje da bi na taj način novinari bili isključeni iz direktnog procesa “proizvodnje” tekstova, što bi daljim razvojem tehnologije moglo da dovede do “egzistencijalne prijetnje” za budućnost novinarstva.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top