Kompaniji Krnovo oko četiri miliona eura podsticaja | Ekonomist

Kompaniji Krnovo oko četiri miliona eura podsticaja

Kompaniji Krnovo Green Energy, u čijem je vlasništvu vjetropark Krnovo, u prvom kvartalu isplaćeno je 3,59 miliona eura po osnovu podsticaja za struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, pokazali su podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

Vjetroelektrana na Krnovu je prvi vjetropark u Crnoj Gori ukupne instalisane snage 72 megavata (MW) i godišnje proizvodnje oko 220 gigavat sati (GWh), koja je, prema ranijoj procjeni, dovoljna za snabdijevanje oko 50 hiljada domaćinstava.

Radovi na Krnovu su završeni krajem 2017. godine, a izgradnja je finansirana kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj, Njemačke razvojne banke (KfW), IPEXBank i francuske razvojne finansijske institucije Proparko.

Iz COTEE su agenciji Mina biznis kazali da je vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) u prvom ovogodišnjem kvartalu, po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, ukupno isplaćeno 604,11 hiljada eura.

Kompanija Hidroenergija Montenegro dobila je u prvom kvartalu 287,53 hiljade eura. U njenom vlasništvu su na teritoriji beranske opštine mHE Bistrica, Jezerštica, Orah, Rmuš, Spaljevići i Šekular.

Kronor je za mHE Jara i Babino polje dobio 121,66 hiljada eura.

Zatim slijedi Igma Energy, koja je od pogona u Andrijevici, Bradavec i Piševska rijeka prihodovala 63,25 hiljada EUR i podgorička kompanija Sinergy kojoj je po osnovu rada mHE Vrelo u Bijelom Polju isplaćeno 41,51 hiljada eura.

Kompaniji Hydro Bistrica, u čijem je vlasništvu bjelopoljska mala hidroelektrana Bistrica, isplaćeno je 58,23 hiljade eura.

Kompanija Nord Energy iz Andrijevice, u čijem je vlasništvu mini centrala Šeremet potok, prihodovala je u prvom kvartalu 31,92 hiljade eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top