Kompanije prijavile 64,3 miliona eura poreza na dobit

Porez na dobit preduzeća u prošloj godini prijavilo je 24,65 hiljada kompanija u ukupnom iznosu od 64,33 miliona EUR, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

– Prijavu poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu podnijelo je 24,65 hiljada kompanija što je 1,5 hiljada obveznika više nego što ih je bilo u 2017. godini – rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Iz tog poreskog organa su objasnili da su, posmatrajući prijave poreza na dobit za prošlu godinu, poreski obveznici u njima prijavili oporezivu dobit na osnovu koje je utvrđena poreska osnovica u ukupnom iznosu od 716,8 miliona eura, što je 61 milion eura više u odnosu na 2017.

– Po tom osnovu, utvrđena je obaveza poreza na dobit preduzeća u ukupnom iznosu od 64,33 miliona EUR, što je preko pet miliona EUR više nego za 2017. godinu – precizirali su iz PU.

Takođe, u sistemu PU evidentirano je 25,83 hiljade finansijskih iskaza, što je 600 više u odnosu na 2017.

Iz PU su na pitanje koliko je prošle godine naplaćeno poreza na dobit i kakav je plan za ovu godinu, odgovorili da je ukupna bruto naplata poreza na dobit u prošloj godini iznosila 68,81 milion EUR i bila je 36,5 odsto iznad ostvarenja iz 2017. godine.

– Plan naplate za ovu godinu za ovaj poreski oblik iznosi 71,8 miliona EUR, od čega je zaključno sa 1. aprilom naplaćeno više od 40 miliona eura – dodali su iz PU.

Takođe, kako su naveli, jedan dio obveznika koji je u zakonom propisanom roku izmirio poresku obavezu iskoristio je mogućnost umanjenja poreske obaveze šest odsto u skladu sa Zakonom o porezu na dobit pravnih lica.

– Imajući u vidu kontinuirani rast prihoda po ovom osnovu zahvaljujući širenju poreske osnovice, povećanju broja novoregistrovanih preduzeća i činjenici da korporativni sektor u Crnoj Gori posjeduje značajni fiskalni potencijal, očekuje se da će navedeni plan biti premašen i ove godine – zaključili su iz PU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top