Kompanija iz Nepala otvorila svoj prvi pogon u Evropi – nudle će se proizvoditi u Rumi | Ekonomist

Kompanija iz Nepala otvorila svoj prvi pogon u Evropi – nudle će se proizvoditi u Rumi

Kompanija CG Corp Global iz Nepala, koja u svom sastavu ima 122 kompanije i 76 brendova,  otvorila je svoj prvi pogon u Evropi, u Rumi. Svjetski poznate „wai wai“ nudle će se proizvoditi u ovoj fabrici i snabdjevati i cjelokupno evropsko tržište.

 CG CORP GOBAL, čiji je vlasnik dr Binod Čaudri, prvi milijarder u svijetu nepalskog porijekla, zajedno sa svojim sinom, gosp. Nirvanom Čaudrijem, generalnim direktorom CG CORP GLOBAL upravlja poslovima ove kompanije širom svijeta. Dr Binod Čaudri danas je zajedno sa svojim sinom Nirvanom Čaudrijem generalnim direktorom kompanije i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem otvorio fabriku u Rumi.

„Veoma sam ponosan na otvaranje ove fabrike,ovo je četvrta fabrika koju otvaram u Rumi.Dobar posao smo napravili sa Wai wai rezancima,jer je ovo fenomenalna firma milijardera iz Nepala,on će ovdje da širi svoj posao,pregovori su već u toku.

Zahvaljujem se našim prijateljima iz Nepala što su baš izabrali Srbiju za otvaranje ovakve fabrike.Procitao sam Knjigu Binoda Codrija o taktici poslovanja i kako su postigli velike uspjehe.Postigli su tako što i danas brinu o svakom dinaru i svakom radniku,kako im izgleda fabrika i da li su radnici zadovoljni.

Ponosan sam sto će na rezancima koje se budu izvozile širom Evrope stajati oznaka da su proizvedene u Srbiji“, rekao je na otvaranju predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Dr Binod Čaudri objasnio je da su izabrali Srbiju i Rumu nakon pažljive analize tržišta imajući u vidu prednost lokacije koja će olakšati logistiku snabdjevanja cijele Evrope, dostupnost sirovina u neopsrednoj blizini, kvalifikovanu radnu snage i konkurentnu strukturu troškova.

Pogon se prostire na 9,5 hektara i otprilike 6,000 kvadratnih metara ograđenog prostora u kome se nalazi najsavremenija oprema za proizvodnju instant nudli u vrijednosti od oko 9 miliona eura. Plan je da fabrika postepeno zaposli preko 400 radnika.

– Fabrika u Rumi naš je izlaz ka evropskim tržištima imajući u vidu blizinu različitih tržišta u rasponu od 1,000 kilometara udaljenosti od Rume. „Wai wai“ nudle su jedan od brendova koji najbrže rastu u Jugoistočnoj Aziji, na Bliskom Istoku i u Americi. Sada ćemo vrijedno raditi u našoj fabrici iz Rume kako bismo ovaj brend učinili poznatim i u Evropi, objasnio  je Nirvana Čaudri, generalni direktor kompanije CG CORP GLOBAL.

Ova nova grinfild investicija u Rumi ostvarena je u kratkom vremenskom roku, za 16 mjeseci, imajući u vidu obimnost projekta. Njenom ostvarenju doprinijela je proaktivna podrška vladinih tijela i lokalne administracije koja je veoma aktivno učestvovala u pronalaženju rešenja s ciljem da se ubrza realizacija projekta.

Sredinom septembra fabrika je započela komercijalnu proizvodnju za EU tržište, a smjenski kapaciteti su 150.000 pakovanja proizvoda.

Kompanija, koja je smještena u radnoj zoni Rumska petlja, dio je globalnog konglomerata Cinnovation Group, koji posluje u nekoliko poslovnih sfera: infrastruktura, hotelijerstvo, bankarstvo, potrošačka elektronika, prehrambena industrija, hidroelektrane, obrazovanje itd. i planira da proširi svoje poslovanje u budućnosti.


 

Izvor: BizLife

Komentariši

Top