Kompanija Apple pristala da plati 13 milijardi eura poreza | Ekonomist

Kompanija Apple pristala da plati 13 milijardi eura poreza

Kompanija Apple je postigala sporazum sa Evropskom unijom da počne sa plaćanjem 13 milijardi eura irskoj vladi.

Taj iznos predstavlja gotovo 6 odsto ukupne aktivne gotovine koju posjeduje ovaj tehnološki gigant.

Sporazum ukazuje na to da Evropska unija polako dobija dug spor u kojem učestvuju kompanija “Apple” i Republika Irska.

Od početka devedesetih, Apple je uživao sporazum sa Irskom, koji zahtijeva da plati poreske stope niže od 0,005 odsto, kao dio pokušaja Irske da podstakne strane investicije.

Evropska unija, međutim, tvrdi da je aranžman u stvari sporazum koji je dopustio kompaniji “Apple” da izbjegne poreze u drugim zemljama članicama EU, preko prenosa profita na dvije irske podružnice. Evropska komisija je 2016. godine donijela presudu da je aranžman “nezakonit prema pravilima EU o državnoj pomoći”, a “Apple” i Irska su uložili žalbu, nakon čega je Evropska komisija u oktobru ove godine vratila slučaj Evropskom sudu pravde, u nadi da će tako prisiliti “Apple” i Irsku na saradnju.

Uprkos današnjem sporazumu, žalba kompanije “Apple” je i dalje u toku, a poreska plaćanja Irskoj ostaju na snazi.

“Imamo posvećeni tim koji sa Irskom brzo i ekspeditivno radi na procesu odluke Evropske komisije. Ostajemo uvjereni da će Generalni sud EU poništiti odluku Komisije nakon što pregleda sve dokaze “, poručeno je iz kompanije “Apple” za Wall Street Journal.


 

Izvor: GdeInvestirati

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top