Komercijalna primjena Gigabit LTE mreže u Kini - do 1080p HD filma za samo 13 sekundi | Ekonomist

Komercijalna primjena Gigabit LTE mreže u Kini – do 1080p HD filma za samo 13 sekundi

Mobilni operator China Unicom i kompanija Ericsson pustile su u komercijalnu upotrebu Gigabit LTE mrežu, koja korisnicima omogućava da uživaju u servisima i pogodnostima koje donosi mobilni širokopojasni internet velikih brzina. Prije ovoj projekta, kompanije Ericsson i China Unicom su već sarađivale na uspostavljanju 1Gbps mreža u Guandungu, Hajnanu, Šandungu i Pekingu gdje brzine prenosa podataka dostižu i 979 Mbps. Pri toj brzini, preuzimanje HD 1080p filma traje svega 13 sekundi.

Trenutno se radi na pilot projektima u Sečuanu, Hubeju, Šansiju, Đilinu i Đangsuu. Mobilni širokopojasni internet velikih brzina će omogućiti razvoj kompanija i servisa koji koriste vještačku inteligenciju, virtuelnu realnost i druge big data servise. Hao Lićijan, generalni direktor za oblast Hajnan u kompaniji China Unicom, izjavio je: „Ovo značajno dostignuće ispunjava naše strateško obećanje da pružimo najnaprednije usluge pojedinačnim korisnicima i firmama koji koriste China Unicom mrežu. Današnje lansiranje je značajno, inovativno i zabavno, jer koristimo virtuelnu realnost preko brze mreže u brzim vozovima kako bismo dodatno naglasili koliko je značajno ovo lansiranje.“

U okviru lansiranja nove mreže, putnici u brzom vozu na ostrvu Hajnan bili su u prilici da gledaju ceremoniju putem LTE tehnologije za emitovanje sadržaja i Gigabit wireless mreže. Kompanija Ericsson, kao strateški partner China Unicom operatora, je ekskluzivni provajder LTE rješenja za emitovanje sadržaja i to je prvi put da se ovo rješenje našlo u komercijalnoj primjeni u Kini. Ovo rješenje unosi pravu revoluciju u slanje videa u mobilnim mrežama zahvaljujući kombinaciji tri nova standarda: eMBMS, HEVC (H.265) i MPEG DASH i direktno će rješavati sve veću potrebu korisnika za medijskim servisima.

Kris Haton, direktor za tržišta Severoistočne Azije u kompaniji Ericsson, izjavio je: „Od prvog dana, mi bukvalno stavljamo mrežu u ruke korisnika. Ljudi će biti u prilici ne samo da razumiju, već i da osjete kakvu razliku donosi Gigabit LTE mreža dok se kreću velikim brzinama. Ovo je savršena kombinacija fizičkih i virtuelnih brzina.“

Kompanija Ericsson postoji na svim LTE tržištima uključujući SAD, Japan i Južnu Koreju, i nalazi se na prvom mjestu po upravljanju najvećim obimom LTE saobraćaja na svijetu. Preko 270 LTE RAN i EPC mreža širom svijeta se održava na tehnologijama kompanije Ericsson, a 200 njih je u punoj komercijalnoj primjeni.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top