Koliko zarađuju slovenački top menadžeri? | Ekonomist

Koliko zarađuju slovenački top menadžeri?

Menadžeri iz devet najpoznatijih slovenačkih preduzeća primaju plate koje se mjere stotinama hiljada evra, ali je ipak najplaćeniji šef Krke sa platom od fantastičnih 758 hiljada evra bruto.

Poslovni list Finance iz Ljubljane analizirao je primanja u devet kompanija iz prve kotacije Ljubljanske berze: Mercator, Gorenje, Telekom Slovenije, Sava Re, Petrol, Krka, Intereuropa, Luka Koper i Triglav osiguranje.

Za razliku od slovenačkih, hrvatske kompanije gotovo uopšte ne objavljuju plate svojih menadžera ili ih objavljuju grupno za kompletne uprave.

Slovenci su tu potpuno transparentni, pa se tako zna da od devet menadžera iz grupacije iz prve kotacije na Ljubljanskoj berzi najveću plaću ima šef Krke – Jože Colarič, i to 758 hiljada evra bruto. Drugi pak imaju plate od 138 do 350 hiljada evra bruto.

Iako je većina njih zadržala iste ili nešto više plate u odnosu na 2013, najviše odskače podatak o primanjima Tonija Balažiča, prvog čoveka trgovačkog lanca Mercator.

Balažič je tako prošle godine dobio povišicu od čak 84.000 evra. Tako je njegova godišnja plata za 2014. iznosila bruto 266 hiljada evra .

Ivica Todorić sigurno nije bez razloga nagradio Tonija Balažiča. On je Mercator vodio i u vrijeme Agrokorovog preuzimanja što je bio kompleksan posao inače u vrijednosti više od pola milijarde evra. Uz to Mercator je paralelno ušao i u reprogram duga od čak milijardu evra.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top