Koliko struje troši rudarenje? | Ekonomist

Koliko struje troši rudarenje?

Svaki novi Bitcoin novčić stvara se rješavanjem kompleksnih kriptografskih problema, što se naziva „rudarenjem“, usljed čega se troši značajna količina električne energije. Prema objavi britanskih medija do sredine novembra 2017. godine potrošeno je na rudarenje Bitcoin-a više struje nego što je godišnja potrošnja svake od 159 država!

Istraživanje je obavila britanska kompanija PowerCompare, koja je otkrila da rudarenje Bitcoin novčića za prvih 10 i po mjeseci 2017. godine prevazilazi godišnju potrošnju Irske, ali i još 158 država, među kojima su gotovo sve afričke zemlje.

Ukupna potrošnja energije za stvaranje kriptovalute je oko 29.05 TWh, dok je potrošnja Irske (godišnje) oko 25 TWh. Bitcoin je za isti period potrošio više struje nego Srbija na godišnjem nivou, ali i većina naših okolnih zemalja. Među zemljama koje troše manje struje godišnje, nego što je to učinio Bitcoin za prvih 10 i po mjeseci su i Sirija, Kuba, Sjeverna Koreja, Gruzija, Estonija, Kipar, Slovačka i mnoge druge.

Trenutno veliki „rudari“ pokušavaju da se sklone u Kinu, gdje je cijena eksploatacije električne energije najpovoljnija u svijetu. U Kini je trenutno i najveća potrošnja električne energije, koja je procijenjena na oko 5,920,000,000,000 kilovat-sati godišnje.


 

Izvor: Mondo.rs

Komentariši

Top