Koliko je nafta pomogla Rusima

Nedavni rast cijena nafte značajno je pomogao ruskom budžetu, pošto su prihodi od izvoza tog energenta skočili za preko 21 odsto u prva tri mjeseca ove godine.

Prodaja tečnog prirodnog gasa je duplirana.

Prihodi od izvoza nafte porasli su za 21,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, na ukupno 28,2 milijarde dolara, prema podacima ruske carinske uprave, prenosi Raša tudej.

Rast prihoda povezan je sa skokom cijena nafte, koje su trenutno blizu troipogodišnjeg maksimuma.

Sa puštanjem u rad postrojenja za tečni prirodni gas (TPG) u Jamalu, ruski izvoz TPG-a je porastao za više od 100 odsto u prva tri mjeseca ove godine, na 9,8 miliona kubnih metara, dok su prihodi uvećani na 1,3 milijarde dolara.

Prihodi od izvoza prirodnog gasa su u periodu januar-mart zabilježili rast od 22,6 odsto na 12,4 milijarde dolara.

Ruski budžet u velikoj mjeri zavisi od prodaje nafte i gasa u inostranstvu, zbog čega je ruski predsjednik Vladimir Putin juče potpisao dekret koji ima za cilj da rusku ekonomiju učini manje zavisnom od izvoza energenata u narednih šest godina.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top