Kolaps interneta? | Ekonomist

Kolaps interneta?

U sljedećih osam godina moglo bi da dođe do kolapsa interneta zbog preopterećenosti informacijama. Brzo treba pronaći način za brži prenos podataka, upozoravaju britanski naučnici.

Do 2023. optički kablovi i vlakna koji dostavljaju podatke korisnicima interneta mogli bi da dosegnu svoj maksimum u količini prenesenih infromacija, kažu naučna predviđanja objavljena na Reutersovim stranicama. Potražnja za podacima sve je veća, a u jedno optičko vlakno već sada jednostavno ne staje više podataka, kaže Andrew Ellis, profesor na Univerziteta Aston u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Vlakna koja se nalaze u optičkim kablovima su prozirne niti debljine ljudske kose, a informacije prenose pomoću svjetlosti.

Ellis predviđa da će se posljedice preopterećenosti podacima osjetiti u roku od osam godina. Ako se ne pojavi kakva radikalna ideja za rješenje ovog problema, porasće troškovi interneta: kompanije mogu postaviti dodatne kablove, ali to ima svoju cijenu. Istraživači upozoravaju da bi sve moglo rezultirati internetom koji bi se svako malo ‘palio’ i ‘gasio’, a plaćali bismo ga više nego danas.

Problem predstavlja i električna energija, na koju takođe utiče rastuća potražnja za informacijama. Oko 16 posto električne energije u Velikoj Britaniji već se konzumira kroz internet, a ta se brojka udvostručuje svake četiri godine. Globalno internet dnevno ubere 2 posto proizvedene električne energije. Inženjeri su dosad uspijevali da odgovore na rastuću potražnju za informacijama, uvećali su brzinu interneta do 50 puta. Neki stručnjaci kao moguće rješenje problema prenosa sve većeg broja podataka predlažu velike ‘farme servera’ na kojima bi ih se, umjesto prenošenja, čuvali podatci.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top