Koka-kola i Boing održavaju rast prihoda | Ekonomist

Koka-kola i Boing održavaju rast prihoda

Za razliku od računarskih firmi, Koka Kola i Boing održavaju rast prihoda i prodaje.

Loši kvartalni rezultati tehnoloških kompanija rezultirali su znatnim padom popularnosti tehnoloških kompanija na američkim berzama. Poslovni rezultati Majkrosofta prikazuju 3,2 milijarde gubitka, najveći gubitak u istoriji kompanije. Ovakvi rezultati su izazvali pad cijena akcija Majkrosofta za 3,7 odsto, što je najveći pad od januara, prenosi Rojters.

IBM je objavio kvartalni prihod od 20,8 milijardi dolara, odnosno pad prihoda od 13,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. IBM-ova dobit za ovu godinu je 14 posto manja, a prihodi padaju već 13. kvartal zaredom. U poređenju sa prošlogodišnjih 4,14 milijardi dolara, ove godine je ostvareno tek 3,45 milijardi. Berza je odmah reagovala na ove pokazatelje, tako je zabilježen pad cijena akcija IBM-a za 6 odsto.

Pale su i cijne akcija Epla za 6 odsto i Jahua za 2,2 odsto, koje su isto tako ostvarili slabije finansijske rezultate nego što su to očekivali finansijski analitičari, a ovo bi moglo značiti nastavak padajućeg trenda berzanskih indeksa.

Nasdakv kompozitni indeks, nakon što je tri dana obarao rekorde, je takođe pao za 0,7 posto.

Usljed razočarenja u tehnološke divove, investitori se opet okreću starim provjerenim kompanijama poput Koka Kole i Boinga. Te komopanije su prijavile prihode i prodaju kojima su premašili očekivanja Volstrita. Koka Kola je ostvarila ukupan rast prodaje od 2 odsto, a samo prodaja Kola Zero ide bolje za 6 odsto nego prošle godine.

Boing, zahvaljujući daljem jačanju avionske industrije i globalnom povećanju broja putnika, takođe bilježi rast potražnje za komercijalnim avionima. U poređenju sa prošlom godinom, prihodi su porasli za 18 odsto, a rastu i prodajne brojke. FedEKS je najavio kupovinu 50 novih aviona u periodu od 2018. do 2023 te su za to predvidjeli 10 milijardi dolara, što znači da Boing definitivno ima nekoliko dobrih godina ispred sebe.

Izvor: B92, Telegram
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top