Koju opciju na pametnim uređajima treba uvijek gasiti?

Portal Mashable je objavio tekst u kojem nam svima savjetuje da odmah isključimo Bluetooth i ne ostavljamo ga uključenim, nakon što završimo s njegovim korišćenjem. Ovo se ne odnosi, zapravo, samo na računare, nego i na tablete, telefone, pametne uređaje i druge gedžete koji imaju i Bluetooth konekciju u sebi.

Hakerski softver BlueBorne, uspio je preko ranjivosti pronađenih u Bluetooth vezi da se infiltrira u Google Pixel, Samsung Galaxy, SmartWatch modele satova i još neke pametne telefone i računare. Prema istraživanju koje je obavljeno u vezi s ovim slučajem, dokazano je da pomoću pomenutog softvera napadač može da izvuče podatke iz uređaja, koristi kameru i druge opcije.

Puna lista ugroženih uređaja uključuje Android, Microsoft, Samsung, Linux ali i smartfone iPhone i iPad tablete novije generacije. BlueBorn je u mogućnosti da se „uvuče“ u uređaj za svega 10 sekundi i preuzme kontrolu nad njim, čak i kad je uređaj u stanju mirovanja.

Prema savjetima Mashable sajta, potrebno je da se isključi Bluetooth uvijek kad se ne koristi, kao i da se uređaj uvijek nadograđuje na najnoviji sistem i ažuriranja.


 

Izvor: Mondo.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top