Koje osobine lidera čine uspješnijim od ostalih? | Ekonomist

Koje osobine lidera čine uspješnijim od ostalih?

Pored dobrog razumijevanja tehnologije, multikulturalnosti i globalnih biznis trendova, u današnjem poslovnom okruženju gdje je konkurencija jaka, sljedeće karakteristike izdvajaju izuzetne lidere:

Znati kada treba slušati

Mnogi dobri lideri su iskusni u vođenju timova i organizacija sa jakim, uticajnim i empatičkim komunikacijskim i govorničkim vještinama. Izuzetni lideri, ipak, razumiju značaj postavljanja pitanja i dobijanja informacija. Ova sposobnost da se ego stavi po strani i više sluša nego govori se umjesto pasivnosti i blagog pristupa više vidi kao izrazita pronicljivost.

Delegiranje odgovornosti

Ključna karakteristika uspješnih lidera je posjedovanje visokog stepena organizacijskih i analitičkih vještina. Izuzetni lideri, međutim, razumiju da je vođenje i razvoj kompleksne organizacije nemoguće napraviti samostalno, zato se oni trude da privuku i pridobiju ključne talente kojima mogu da delegiraju važne odgovornosti i zadatke.

Pronalaženje kreativnih rješenja

Biti u stanju identivikovati korijen poslovnog problema je od ogromnog značaja za svakog lidera. Za još sposobnije, međutim, pronalaženje najefektivnijeg načina da se problem riješi, svakodnevno, je ono što izdvaja izuzetne lidere.

Isticanje zasluga

Kada čujete za uspjeh neke velike kompanije, obično čujete za preduzetničkog lidera na čelu organizacije. Izuzetni lideri su, međutim, često u pozadini, u grupnom zagrljaju sa osobljem kompanije gdje zajedno dijele zasluge. Oni bolje razumiju značaj osposobljavanja zaposlenih da ostvare ciljeve kompanije.

Znati kada treba promijeniti pravac

Dobre kompanije često prevazilaze teška vremena i velike izazove zahvaljujući liderima koji su u stanju da ohrabre i nagovore akcionare da nastave dalje. Izuzetni lideri, međutim, intuitivno prepoznaju problem ili izazov još u korijenu i usmjeravaju biznis ka promjeni.

“Ulična pamet”

Bez sumnje, najbolji biznis lideri su pametni, često sa visokim obrazovanjem, pedigreom, i brojnim sertifikatima. Ono što međutim izdvaja izuzetne lidere je naročita inteligencija, “ulična pamet”, koja preduzetnike drži na temelju morala i zdravog razuma i štiti ih od nepotrebnih neprilika.

 

izvor “Entrepreneur”
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top