Kod londonskog aerodroma pronađeno nalazište nafte

Kod londonskog aerodroma pronađeno nalazište nafte

Kompanija UK Oil & Gas Investments (UKOG) objavila je u četvrtak kako je nedaleko od londonskog aerodorma Gatwick otkrila 100 milijardi barela nafte, nalazište `svetske klase`.

“Mislimo da smo pronašli vrlo značajno nalazište, možda i najveće na britanskom tlu u poslednjih 30 godina i smatramo da je to od nacionalne važnosti”, kazao je izvršni direktor UKOG-a Stephen Sanderson, a prenose svjetske agencije.

Premda se procjenjuje da bi iz tog nalazišta moglo biti iscrpljeno samo između 3 i 15 odsto ukupnih zaliha, radi se o velikom potencijalu. Poređenja radi, iz Severnog mora izvučeno je ukupno 42 milijarde barela nafte od kada su 1964. godine dodijeljene prve licence.

UKOG je saopštio i da za iskorištavanje tog novootkrivenog nalazišta u Sariju ne bi bilo potrebno frakiranje, kontroverzna tehnika crpljenja nafte koja je širom svijeta na noge digla organizacije za zaštitu životne sredine. U Britaniji je dozvoljeno frakiranje, ali uz neka ograničenja.

*Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top