Ko vlada nebom ? - Ekonomist

Ko vlada nebom ?

Mnogi ovog ljeta očekuju jeftinije letove. Pad cijena nafte znači da je gorivo za mlazne motore 35 posto jeftinije nego što je bilo prošle godine.

Međutim, hoće li doći do ušteda na avionskim kartama zavisi od toga koliko je tržište konkurentno. Prema konvencionalnim mjerilima, marže su niske, a broj avioprijevoznika je zaista velik (samo u SAD-u ih je 140).

Međutim, autori Jose Azar, Martin Schmalz i Isabel Tecu upozoravaju kako pažnju treba usmjeriti na nešto sasvim drugo – koncetrisano vlasništvo. Na primjer, ukoliko vlasnici uzajamnog fonda imaju udio u dvije rivalske kompanije u istoj industriji, njima nije u interesu da se kompanije ponašaju konkurentno. Menadžmenti kompanija bi se u takvom scenariju našli u nezavidnoj poziciji jer bi u slučaju spuštanja cijena bili svjesni da dioničari kompanije to ne odobravaju.

Autori su pronašli dokaze da se upravo to događa avionskoj industriji. Proučavali su podatke o cijenama svakog leta u SAD-u i otkrili kako aviokompanije s koncentrisanim vlasništvom imaju više cijene. Cijena goriva za mlazne motore je pala, ali aviokompanije nisu spustile cijene letova, što je rezultiralo izuzetno velikim povratom novca u sektor. Aviokompanijama Delta i American Airlines profiti su se u prvom kvartalu 2015. godine utrostručili u odnosu na prošlu godinu.

To sugerise da se oni koji kreiraju politike aviokompanija nalaze u nezavidnom položaju. S jedne strane, žele investitorima omogućiti da odaberu dionice koje žele, ali istovremeno kupcima žele ponuditi jeftinije usluge. Ono što je sigurnojest da je veliku ulogu koncentrisanog vlasništva u određivanju politika nemoguće izbjeći

Izvor Lider Press
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top