Ko će pomoći Grčkoj?

Grčki dug jedino može da se održi ukoliko se smanji 30 odsto, a pritom uvede 20 godina grejs perioda, rekao je premijer Grčke. Donald Tramp se ogradio od ovog problema. Sergej Lavrov tvrdi da Grci nisu od Rusije tražili pomoć. MMF razmotrio scenario u slučaju otpisa duga.

Aleksis Cipras, premijer Grčke rekao je da grčki dug jedino može da se održi ukoliko se smanji 30 odsto, a pritom uvede 20 godina grejs perioda. On je još jednom pozvao naciju da na referendumu u nedjelju glasaju “ne” ucjenama kreditora.

Sjedinjene Američke Države ne treba da se miješaju u grčku finansijsku krizu, izjavio je milijarder i kandidat za predsjednika SAD, Donald Tramp, u intervjuu za televizijski kanal “Foks biznis“. Ne bih se miješao i previše aktivno učestvova. Prepustio bih Njemačkoj da izađe na kraj s tim. Mi imamo dovoljno problema“, izjavio je Tramp odgovarajući na pitanje voditeljke šta Amerika treba da preduzme u vezi sa situacijom u Grčkoj.

,,Iskreno govoreći, Vladimir Putin će se vjerovatno priključiti i spasiti položaj (Grčke), ako Njemačka ne uspije u tome. Tako da mislim da će Grčka biti u boljem stanju nego što ljudi pretpostavljaju“, naveo je predsjednički kandidat i dodao da SAD ne mogu da se miješaju u svaki problem.

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov je, kako prenosi TAS S, rekao da bi pitanje o davanju pomoći trebalo postaviti Evropskoj uniji. “Na to pitanje je već odgovarao ministar finansija Rusije Anton Siluanov. On je odgovorio da trenutno takvog zahtijeva nema”, kazao je Lavrov na pres konferenciji poslije razgovora sa luksemburškim kolegom Zzanom Aselbornom.

MMF je saopštio da je odlaganje roka za otplatu duga, kao što je Grčka tražila, u suštini neefikasna mjera za pružanje pomoći zemlji u prevazilaženju krize. “MMF priznaje da pogoršanje finansijske pozicije Grčke znači da ona nije u stanju da se uhvati u koštac sa vraćanjem dugova tokom još najmanje tri godine, čak ni kada bi dobila otpis duga. I uz lakše uslove finansiranja do 2018. godine, dug Grčke bi decenijama ostao na izuzetno visokom nivou”, navodi se u dokumentu MMF-a, navodi britanski list Gardijan. Osim otpisa duga, Grčkoj će biti potrebno 50 milijardi evra novih finansijskih sredstava u naredne tri godine, procjenjuju u MMFu.

Kampanjom koja je pokrenuta na serveru za grupno finansiranje www.Indiegogo.com  kako bi se prikupilo 1,6 milijardi € koliko iznosi dug Grčke, skupljeno je 1,6 miliona €.

Interesantan je podatak da su sva četiri provajdera mobilne telefonije i interneta u Grčkoj svim svojim korisnicima dala besplatne usluge telefonije i interneta.

Izvor: Beta/Tanjug/B92/Svet novca

 

 

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top