Ko će biti novi direktor Ubera? Barak Obama ili neko drugi? | Ekonomist

Ko će biti novi direktor Ubera? Barak Obama ili neko drugi?

Niz manjih kriznih situacija, problema s maltretiranjem zaposlenih, te drugih internih nesuglasica, koštao je Travisa Kalanika direktorske pozicije u Uberu. Od njegovog odlaska prošlo dva mjeseca, a uprava kompanije još uvijek traži idealnu osobu koja bi ga mogla naslijediti.

Kao mogući kandidati spominjali su se ljudi iz velikih IT kompanija i autoindustrije, poput Alana Mulalija (Mulallyja), Arijane Hafington ( Arianne Huffington), Suzan Vojcicki (Susan Wojcicki), Meg Vitman (Whitman), ali i vrlo neobični izbori kao što su Šeril Sanberg (Sheryl Sandberg) iz Fejsbuka, pa čak i Barak Obama. Jedno se vrijeme špekulisalo i da bi se Kalanik mogao vratiti i tako naslijediti sam sebe.

Sada, Re/Code saznaje da je najbliže fotelji CEO-a Ubera trenutno Džef Imelt ( Jeff Immelt), bivši predsjednik uprave kompanije Dženeral Elektrik (General Electric). Oko njega je navodno postignuta najveća saglasnost unutar uprave, a u naredne dvije nedjelje bi se trebalo upriličiti i interno glasanje na kojem bi se mogao potvrditi izbor Imelta na čelno mjesto kompanije.

61-godišnji Imelt posljednjih je 16 godina na čelu GE-a, a službeno je s te pozicije svojom voljom otišao 1. avgusta. Riječ je o čvrstom lideru i menadžeru staroga kova koji ne popušta lako pod pritiscima. Uprava Ubera stoga u njegovom izboru vidi priliku da bi se odnosi unutar kompanije konačno mogli popraviti, te da bi se mogao smanjiti uticaj koji Kalanik još uvijek ima na neke ljude unutar kompanije.


 

Izvor: Bug.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top