Ključ uspjeha iz ugla čuvenog fudbalskog sudije | Ekonomist

Ključ uspjeha iz ugla čuvenog fudbalskog sudije

Šta je ključ uspjeha, kako donijeti brzu, a dobru odluku, šta znači biti top menadžer i imati autoritet, koliko su bitna pravila igre i kako smanjiti greške? Evo šta na ovih nekoliko tema kaže Pierluigi Collina, jedan od najboljih fudbalskih sudija svih vremena, za kog je manje poznato da je i ekonomski stručnjak.

Collina je rođen u Bologni 1960. godine, gdje je diplomirao ekonomiju. Do 1995. i ulaska na FIFA listu međunarodnih sudija bavio se finansijskim savjetovanjem, sudeći paralelno utakmice italijanske Serie A. Od 1998. do 2003. šest je puta proglašavan najboljim arbitrom na svijetu.

Povukao se 2005. godine i od tada se bavi prvobitnim pozivom, a od 2010. radi kao UEFA Chief Refereeing Officer. Uz tu djelatnost u fudbalu, radio je i kao ‘keynote speaker’ i obrađivao teme kao što su leadership (vođstvo), donošenje odluka i priprema.

Odluke je donosio brzo, bio je neumoljv i najčešće nepogrešiv, važio je za čovjeka sa izraženim autoritetom među kolegama, ali i fudbalerima. Za Poslovni dnevnik je komentarisao šta je najvažnije imati na umu tokom puta ka uspjehu, bilo da ste poslovni čovjek ili sportski radnik, pošto, kako tvrdi, tu nema bitnijih razlika.

Postoji mnogo zajedničkih elemenata u poslovnom i u sportskom svijetu. U oba je priprema ključ uspjeha. Donošenje odluka ono je čime se jedan menadžer svakodnevno bavi, upravo kao i sudija tokom utakmice.

Donošenje odluka u psiho-fizički stresnim situacijama vrlo je složeno. Kad se obraćam poslovnim ljudima, pokušavam objasniti način na koji sudije donose pravilne odluke u teškim situacijama.

 

Collina(1)

 

Osim onoga što sam rekao o pripremi i o donošenju odluka,timski sportovi nas uče da je pobjeda rezultat doprinosa svakog člana tima, a ne samo jedne velike “zvijezde”. U preduzeću važi isto pravilo. Uz to je važna i sposobnost prevladavanja neuspjeha i grešaka kako bismo se na teren vratili snažniji.
Pritisak i vrijeme dva su faktora koja donošenje odluka čine zaista složenim. Biti ispred 100.000 gledalaca, a možda i nekoliko stotina miliona televizijskih gledalaca, na finalu Lige šampiona predstavlja ogroman pritisak.

Ako tome dodamo i odgovornost koja proizlazi iz posledica koje jedna odluka može da nosi sa sobom, i s ekonomskog gledišta pritisak postaje zaista veliki. Svemu tome treba dodati i činjenicu da sudija donosi odluke u manje od pola sekunde. “Nije loše, zar ne?”

Kada je riječ o pravilima igre, bez njih nema takmičenja, na terenu i van njega. A bez poštovanja pravila nema korektnog takmičenja. Nikoga ne zanima djelovanje u sektoru u kom ne postoje pravila ili se ta pravila, ako postoje, ne poštuju.

Ljudsko biće nije savršeno i dio je njegove prirode da čini greške. Naravno, treba raditi na tome da se broj grešaka smanji, a u ovom slučaju glavnu ulogu ima priprema. Vrlo često greške kod sudija, ali i kod fudbalera, zavise od nedostatka jasnoće u trenutku odlučivanja. Stoga optimalna fizička priprema omogućuje smanjenje grešaka.

I iznenađenje može biti uzrok greške. Poznavanje svih informacija o utakmici koju sudija vodi omogućava maksimalno smanjenje uticaja iznenađenja. Međutim, nadoknaditi počinjenu grešku za sudiju znači učiniti drugu.

Govoreći o autoritetu, Collina ukazuje da je ta vještina nešto sa čime se čovek rađa. Vođstvo, ili leadership, nešto je što ne možete steći ako već ne posjedujete. Neki se aspekti mogu poboljšati. Ne može se, međutim, izmisliti lider ako imate karakteristike sledbenika.

Top menadžeru izgleda jednostavno ono što je drugima komplikovano. On zna kako pravilno da donosi odluke koje ne smiju biti loše i zna prepoznati talenat.

 

Izvor: Poslovni.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top