Klijenti iz Crne Gore traže poništenje svih ugovora u švajcarcima | Ekonomist

Klijenti iz Crne Gore traže poništenje svih ugovora u švajcarcima

Predstavnik klijenata iz Crne Gore koji su uzimali kredite u francimaDragan Senić kazao je za Dan da će pred sudovima u Crnoj Gori tražiti poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom.

To će uraditi u narednom periodu, a sve na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan.

Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta. Upravo ta presuda je bila i pokretač rješavanja problema po pitanju kredita u “švajcarcima“u Srbiji.

Tamošnja Vlada je u utorak usvojila zakon, leks specijalis, o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, prema kojem će se preostali dio duga građana konvertovati u euro i umanjiti za 38 odsto. Takođe, kamata fiksna nakon konverzije neće prelaziti četiri procenta.

U Crnoj Gori su krediti konvertovani u euro, a kamata je bila 8,2 odsto nakon konverzije.

– Zakonom o konverziji se ništa nije “ispeglalo“. Zato ćemo tražiti, na osnovu presude Evropskog suda pravde, pred našim sudovima da se ukinu ugovori. Nećemo žuriti sa tužbom, jer to mora da se uradi jako kvalitetno i sa dokazima. Svi klijenti, a u Crnoj Gori ih ima 762, mogu da traže poništenje ugovora, jer ako je ništavna valuta kredita, ništavan je i ugovor – rekao je Senić za Dan.

Kada je u Crnoj Gori usvojen Zakon o konverziji, tadašnja Hipo Alpe Adrija banka, a sadašnja Adiko, tražila je da Ustavni sud poništi taj zakon. Međutim, Ustavni sud je odbio inicijativu banke.

– U presudi Evropskog suda jasno stoji da ako je ništavna valutna klauzula, onda je ništav i kompletan ugovor. Usvajanjem Zakona o konverziji u Crnoj Gori, Mađarskoj, Hrvatskoj valutna klauzula je ništava. Ustavni sud je takođe konstatovao prošle godine da je ugovor sa valutnom klauzulom u francima ništavan – istakao je Senić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top