Kipar klizi u sve dublju receciju

Kipar klizi u sve dublju receciju

Riječ je o 14. uzastopnom kvartalu negativnog privrednog rasta i najvećem usporavanju za posljednjih godinu dana.

Recesija na Kipru je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu produbljena, jer je bruto domaći proizvod ove mediteranske države pao za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podaci kiparskog Odjeljenja za statistiku.

Riječ je o 14. uzastopnom kvartalu negativnog privrednog rasta kiparske privrede te o najvećem usporavanju za posljednjih godinu dana, javlja agencija AFP.

Na godišnjem nivou, BDP Kipra je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pao za 1,9 procenata, nakon pada od 1,8 posto iz prethodnog kvartala.

Veliki ‘loši’ dug

Evropska komisija je u novembru snizila prognozu privrednog rasta Kipra za 2015. godinu na rast od 0,4 posto u odnosu na prethodno projektovanih 0,9 procenata, navodeći kao razlog visoku stopu nezaposlenosti i veliku količinu “lošeg” duga.

Kako podsjeća francuska agencija, “trojka” međunarodnih kreditora – EK, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – u martu 2013. godine uputila je paket pomoći Kipru kako bi spriječila bankarski kolaps u toj državi.

U zamjenu za dobijanje finansijske pomoći, zvanična Nikozija je pristala na oštre mjere štednje.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top