Kinu zanima ekonomija, ostale politika | Ekonomist

Kinu zanima ekonomija, ostale politika

Ulazak Kine, kao globalnog igrača, u region Jugoistočne Evrope mijenja dinamiku odnosa velikih sila na Balkanu, ali, kako ističu sagovornici Pobjede, ne treba da zabrinjava jer je, za razliku od drugih, ta zemlja zainteresovana isključivo za ekonomski uticaj.

Uticajni časopis Fajnenšl tajms objavio je nedavno da grupa “16+1” zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine, čiji su se čelnici sastali u ponedjeljak u Budimpešti, izaziva „sumnjičavost u Briselu i prijestonicama država EU“. Kako se Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska, BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Češka, Letonija, Litvanija i Estonija pripremaju za godišnji samit sa Kinom, postaje jasno da uticaj Pekinga raste u ovom dijelu Starog kontinenta, primjećuje list.

Paralelno sa Kinom, svoje poteze na Balkanu odmjeravaju i drugi veliki igrači. Tako je nedavno Atlantski savjet predložio novu strategiju, zabrinut prije svega zbog pojačanog uticaja Rusije.

Hrvatski analitičar Davor Đenero smatra da Kina ne treba previše da zabrinjava nikoga.

“Kina do sada nije sprovodila neke svoje političke interese i, na duže staze, ako bi se dogodilo da Kina ovlada prevelikim dijelom tog tržišta, onda bi cijela priča mogla postati drukčija. Ali, za sada mi se čini da zemlje u regionu nemaju nekog razloga za predostrožnost prema Kini. Štoviše, meni se čini da je diverzifikacija uvijek jako dobar paket. Dobro je imati čvrstu evropsku i evroatlantsku poziciju, dobro je imati čvrste odnose sa EU i SAD, ali da uz to treba imati i neku drugu polugu. Sa Rusima je uvijek vrlo riskantno ulaziti u neke dilove zbog toga što je Rusija ekonomski neefikasna i nju interesuje isključivo politički uticaj, a ne ekonomski”, ocijenio je Đenero za Pobjedu. SAD, kako dodaje, brane svoju poziciju i imaju jači položaj u odnosu na Rusiju.

S druge strane, beogradski analitičar Dušan Janjić navodi da se Kina trenutno pojavljuje kao suizvođač radova na završavanju nekih evropskih projekata.

“Kada to sve prevede na Balkan, očigledno moramo da računamo na neku budućnost sa Kinom, prije svega u ekonomskom smislu. To sada mijenja dinamiku odnosa u četvorouglu Amerika – Rusija – Evropa – Kina. Kina postaje ozbiljni partner koji može i te kako da u svemu kompenzuje ruski uticaj, osim u energetici”, ocjenjuje Janjić za Pobjedu.

On ne vjeruje da će Peking u narednih vijek imati pretenzi je na neko vojno prisustvo. “Očigledno će Kina ovaj dio svijeta držati preko ekonomije i to će biti glavni kriterijum”, navodi Janjić.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top