Kinu potresa pad industrijske proizvodnje | Ekonomist

Kinu potresa pad industrijske proizvodnje

Profiti najvećih kineskih industrijskih kompanija zabilježili su u avgustu najveći pad za četiri godine, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

To je, kako izvještava agencija AFP, najnoviji znak slabosti druge po veličini svjetske privrede.

Profit najvećih kineskih kompanija u avgustu je smanjen za skoro devet odsto u poređenju sa istim mjesecom lane, saopštio je kineski Nacionalni biro za statistiku, a prema ocjenama njujorške agencije “Blumberg”, riječ je o najvećem padu profita kompanija za posljednje četiri godine.

“Tražnja tržišta za industrijskim proizvodima je bila slaba”, izjavio je analitičar statističkog biroa, He Ping.

Privreda Kine je prošle godine ostvarila rast od 7,3 odsto, što je najsporiji tempo rasta za posljednjih 25 godina. Vlada u Pekingu je obećala da će se, zarad uravnoteženja privrede, preorijentisati sa izvoza i vladinih investicija na domaću potrošnju.

U podatke o profitu industrijskih kompanija nije uvršten kineski uslužni sektor, za koji analitičari tvrde da će dobiti na značaju u okviru planiranog uravnoteženja privrede.

Novi pokazatelji stižu nakon niza slabih podataka koji su ukazali na usporavanje tempa tradicionalnih pokretača kineskog rasta, što je izazvalo previranja na svjetskim tržištima, navodi francuska agencija.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top