Kinezi Zapadu: Mračite, ali mi rastemo

Kinezi Zapadu: Mračite, ali mi rastemo

Kineski ministar finansija Lu Đivej izjavio je nakon dvodnevnog sastanka G20 da je kineska ekonomija u “novom normalnom” stanju.

Prema njegovim riječima, uprkos pesimističkim predviđanjima na Zapadu, narednih četiri do pet godina stopa ekonomskog rasta biće oko sedam odsto godišnje, prenijela je agencija Sinhua.

Guverner Centralne banke Kine Džu Sjaočuan istakao je u zajedničkom saopštenju da nema osnova da devalvacija kineske valute bude nastavljena na duži rok.

Nema bitne transformacije realne ekonomije i Kina i dalje ostvaruje veliki suficit spoljne trgovina, tako da nema osnova da se zadrži devalvacija juana na duži rok”, naveo je on.

Kina je iznenada najavila 11. avgusta fleksibilniji kurs s ciljem da strogo kontrolisani juan bude više tržišno orijentisan. Reforma srednjeg kursa važan je korak tržišne reforme nacionalne valute, smatraju stručnjaci u Pekingu.

Izvor:b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top