Kinezi ulažu u SAD | Ekonomist

Kinezi ulažu u SAD

Vrijednost projekata finansiranih u 2014. kineskim kapitalom, samo u New Yorku, procijenjena na tri milijarde dolara.

Kina je najveći strani ulagač u Sjedinjenim Američkim Državama, a samo su tokom prošle godine kineski investitori uložili gotovo 13 milijardi dolara u američku ekonomiju. To je trend koji će se, prema svemu sudeći, nastaviti i u idućim godinama.
Kipu slobode, francuskom poklonu SAD-u, koji godinama dočekuje pridošlice uskoro će se pridružiti i Panoramski točak na Staten Islandu, poklon kineskih privatnika.

To je samo dio novih razvojnih projekata koji se finansiraju kineskim kapitalom, čija se vrijednost samo u New Yorku za 2014. procjenjuje na tri milijarde dolara.

Kineske kompanije nedavno su kupile dvije gradske znamenitosti: zgradu General Motorsa i hotel Waldorf-Astoria, a kineskim novcem finansiraju se i stambeni projekti poput Sky View Parka, koji najviše privlači kupce iz Kine. “Kinezi koji žive u Ner Yorku javljaju rodbini u Kini ili širom svijeta za projekte poput Sky View Parka, što je i najbolja reklama”, kaže Helen Li, direktorka agencije za nekretnine.

Kinezi su zagazili dublje i u američko tržište tehnologije. Kompanija Lenovo preuzela je Motorolin sektor za mobilne uređaje, nakon što su kupili sektor kompjuterskih servera od IBM-a.

Takođe, Kinezi ulažu i u start-up projekte, ali povrat investicije nije jedini cilj. “Prošle godine, kineski građani činili su 85 posto onih koji su dobili specijalne vize koje omogućavaju stalni boravak. Te dozvole dodjeljuju se strancima koji ulažu više od pola miliona dolara u kompanije koje zapošljavaju 10 ili više Amerikanaca”, javlja Al Jazeerin Tom Akerman.

“Za mali restoran potrebno je blizu pola miliona dolara, a upravo takva poslovanja traže i mnogo radne snage”, navodi Brian Su iz Artisan Business Groupa.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top