Kinezi ulaze na britansko tržište metala | Ekonomist

Kinezi ulaze na britansko tržište metala

Najveća kineska logistička firma, CMST Divelopment, saopštila je da će preuzeti većinski udio u britanskoj kompaniji “Henri Bat&San”.

Ova kompanija ima tradiciju dužu od 200 godina i jedan je od osnivača Londonske berze metala.

CMST će kupiti 51 odsto udjela skladišnog operatera “Henri Bata” od njegovog vlasnika, kompanije “Merkjuri kapital partners”, za oko 60 miliona dolara, navela je kineska firma sa sjedištem u Pekingu, u saopštenju objavljenom na Šangajskoj berzi, prenosi agencija AFP.

“Henri Bat” je osnovan 1794. godine, prema podacima sa veb sajta firme, a gotovo jedan vijek kasnije imala je istaknutu ulogu u osnivanju Londonske berze metala, koja je sada svjetski referentno tržište za osnovne metale.

Ovo je najnovija kineska akvizicija simbola evropske aktive, nakon što su ranije ove godine prodati italijanski proizvođač guma i kalendara Pireli i francuska turistička grupacija luksuznih rizorta Club Med.

“Henri Bat”, sa sjedištem u Liverpulu, danas ima globalnu platformu u pružanju špediterskih usluga, uključujući skladišta i logistiku, s ograncima u Holandiji, SAD-u i Singapuru, navodi se na internet stranici te firme. Njegovo poslovanje uglavnom obuhvata obojene metale, kafu i kakao.

CMST vodi logističke centre u većim gradovima u Kini, uključujući Peking, Šangaj, Tjenđin, i bavi se poslovima od skladištenja i izdavanja hangara do e-trgovine i ispitivanja metala, navodi AFP, pozivajući se na veb sajt kineske firme.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top