Kinezi u SAAB ulažu 180 miliona eura - Ekonomist

Kinezi u SAAB ulažu 180 miliona eura

Švedski proizvođač automobila će u Kini izgraditi istraživački centar i jednu fabriku.

Švedski proizvođač automobila SAAB izgradit će u Kini istraživački centar i jednu fabriku, u šta će kineski investitor uložiti gotovo 180 miliona eura.

Švedski holding NEVS (National Electric Vehicle Sweden), koji ovu marku vozila drži od 2012. godine, kada je firma bankrotirala, nije proizveo nijedno vozilo od maja 2014, zbog finansijskih poteškoća, prenosi AFP.

U maju 2015. godine, NEVS je najavio dolazak novih dioničara iz Kine.

U novi pogon i istraživački centar u Tianjinu (na sjeveroistoku države) kineska informatička kompanija SRIT uložit će 35 miliona eura, a 144 miliona eura grupa Teamsun, također, aktivna u sektoru informatike.

Zajam od Banke Kine

Isti izvor navodi kako je NEVS od Banke Kine dobio garancije na zajam od 1,44 milijarde eura.

Interes vrijednih tehnoloških kompanija za SAAB objašnjava se izborom proizvođača automobila da na tržište ponudi samo vozila na električni pogon.

Istorijsko sjedište SAAB vozila, u Trollhattanu, na jugozapadu Švedske, bit će sačuvano, ali iz NEVS-a nisu precizirali kada će obnoviti proizvodnju u svojoj zemlji.

Izvor Aljazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top