Kinezi kaznili Mercedes-Benz sa 57 miliona dolara

Kinezi kaznili Mercedes-Benz sa 57 miliona dolara

Peking — Kineski regulatorni organ kaznio je Mercedes-Benz sa 350 miliona juana (57 miliona dolara) zbog namještanja cijena luksuznih automobila i rezervnih djelova.

Njemački proizvođač automobila kažnjen je u sklopu šire istrage koje su kineske vlasti pokrenule u automobilskom sektoru.

Regulator u kineskoj istočnoj pokrajini Đengsu saopštio je da je filijala njemačkog Dajmlera kažnjena, pošto je vršenjem pritiska na prodavce da odrede minimalnu prodajnu cijenu pojedinih vozila i rezervnih djelova prekršila antimonopolski zakon, prenosi agencija Asošiejted pres (AP).

“Istraga je pokazala da su Mercedes-Benc i njegovi dileri u pokrajini Đengsu sklopili i sprovodili monopolske ugovore kojima su odredili najnižu prodajnu cijenu za modele E-klase, S-klase i pojedine rezervne djelove”, navodi se u saopštenju kineskog regulatornog tijela, a prenosi britanska agencija Rojters.

Iz Mercedes-Benca su poručili da prihvataju ovakvu odluku i da preuzimaju odgovornost, kao i da će preduzeti sve potrebne korake kako bi poslovali u skladu sa zakonom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top