Kinezi grade novi Menhetn u Africi | Ekonomist

Kinezi grade novi Menhetn u Africi

Pretorija — Kineska kompanija “Šangaj zendaj” počela je izgradnju “novog Menhetna” u provinciji Gauteng, gdje se nalazi prijestonica Južnoafričke republike (JAR)

Kako je objavio lokalni list Star, vrijednost projekta je 84 milijarde randa (7,6 milijardi dolara) a realizovaće se u oblasti Moderfontejn, gdje je kompanija 2013. godine kupila 1.600 hektara zemlje.

Trenutno se tamo grade putevi i prvih 300 stanova. Izgradnja će trajati 10 do 15 godina, prenio je Tas.

Predstavnik kompanije “Šangaj zendaj” u Africi, Du Vendui, rekao je da će novi grad solitera izgledom podsjećati na Menhetn u Njujorku i poslovni centar Sandton u Johanesburgu.

“Projekat je zasnovan na zahtjevima tržišta i zavisi od želja klijenata. Granica je samo nebo. Prije 20 godina niko nije mogao ni da zamisli da će Sendton sa svojim mnogobrojnim soliterima izgledati tako kako izgleda danas“, dodao je on.

U novom gradu nalaziće se poslovni centar, bolnice i poliklinike, crkve, biblioteka, sportska hala, međunarodni konferencijski centar, škole i stambeni objekti.

Direktor Šangaj zendaja Daj Džikan rekao je ranije da će novi projekat postati Njujork Afrike i “prijestonica cijelog kontinenta”.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top