Kinesko oružje postalo popularno na tržištu | Ekonomist

Kinesko oružje postalo popularno na tržištu

 

Napredni oružani sistemi proizvedeni u Kini, koji su preplavili međunarodno tržiste, izazvaće u narednih 10 godina nestabilnost.

Ovo će otežati SADu da vojno interveniše u drugim zemljama bez većih gubitaka, objavio je “Forin polisi”.

Magazin, u tekstu pod naslovom “Kinesko oružje za masovnu potrošnju, navodi da je dokaz za “prelazak” Kine sa manjeg naoružanja na napredne oružane sisteme to što je Peking prodao bespilotne letjelice Africi i Bliskom istoku 2011. godine i potpisao ugovore za prodaju tri fregate Alžiru prije tri godine.

Iznenađujuće je što je Turska izabrala kineske protivvazdušne i raketne sisteme umjesto američkih, ruskih i ponuda iz EU, koje su uslijedile godinu dana kasnije, ističe “Forin polisi”, prenijela je Raša tudej.

Peking je proteklih godina pokušavao da, velikim ulaganjima u “imitiranje” stranih oružanih tehnologija, kao i razvojnim programima i istraživanjima, sopstvenom proizvodnjom zadovolji potrebe odbrane.

Taj pristup se pokazao efikasnim jer je, kako se ukazuje u izvještaju nezavisnog istraživačkog štokholmskog Instituta za međunarodni mir, Kina postala treći izvoznik oružja – posle SAD i Rusije.

“Kineski oružani sistemi su često mnogo jeftiniji i iako nisu bolji od ruske ili američke alternative, ipak je često dovoljno dobro”, navodi američki magazin, dodajući da će takvo oružje omogućiti zemljama sa malim budžetima da obezbijede sisteme, što će otežati SAD da vojno intervenišu bez većih gubitaka.

Stručnjaci ocjenjuju da će jeftino kinesko i indijsko oružje najvjerovatnije “poremetiti svjetsko tržište oružja”, što će dovesti do smanjenja narudžbina za američko, rusko i oružje proizvedeno u zemljama EU, dodaje “Forin polisi”. Zapad mora da bude obazriv u odlukama koje se odnose na prodaju oružja, posebno kada su u pitanju sile u usponu”, zaključuje američki magazin.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top