Kineski telefoni osvajaju Evropu, Apple i Samsung u padu | Ekonomist

Kineski telefoni osvajaju Evropu, Apple i Samsung u padu

Na globalnom tržištu pametnih telefona prošle godine je zabiljeležen trend koji su mnogi akteri predviđali, a to je da su kineski mobilni uređaji preuzeli primat u Evropi.

Najnoviji podaci agencije za istraživanje tržišta, Kanalis (Canalys), pokazuju da je 32 odsto, ili otprilike jedna trećina isporučenih pametnih telefona u Evropi u 2018. potekla od kineskih proizvođača – Huawei, Xiaomi i OnePlus, prenosi portal Verge.

Pri tome, lavovski udio u ukupnim isporukama, od preko 23 procenta, imao je Huawei sa 42,5 miliona dostavljenih uređaja evropskim trgovcima. Samo u posljednjem lanjskom tromjesječju, ovaj kineski tehnološki div je dostavio Evropljanima 13,3 miliona pametnih telefona, povećavši tako ukupne isporuke na Starom kontinentu za 55,7 odsto u odnosu na 2017. godinu.

S druge strane, najveći pad izvoza smartfona u Evropu u 2018. godini zabeležio je tržišni lider, Samsung, čije su isporuke bile za 10 posto manje nego godinu ranije i iznosile su 61,6 miliona jedinica.

Ni Apple nije briljirao iako se zadržao na drugom mjestu sa 42,8 miliona isporučenih iPhone-a u Evropi prošle godine. To je, međutim, za 6,0 procenata manje nego prethodne godine.

Analitičari predviđaju da će Huawei u Evropi do kraja ove godine svrgnuti Apple s drugog mjesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku svijeta. U opasnosti je i do sada nedodirljivi Samsung, navodi Verge. Neočekivani prodor na evropsko tržište smartfona zabiljeležio je i kineski Xiaomi koji je zauzeo četvrto mjesto povećavši svoj komad tržišnog kolača u četvrtom kvartalu za 62 procenta na godišnjem nivou.

Procjene kompanije Kanalis pokazuju da je prošle godine ukupna isporuka pametnih telefona u Evropi pala za 4 procenta na 197 miliona jedinica. Samo u poslednja tri mjeseca, ukupne isporuke su pale za 2 odsto na 57 miliona, pri čemu su kineski dobavljači značajno povećali dostavljene količine potisnuvši rivale.

Ben Stenton, analitičar Kanalisa kaže da su se zbog tenzija izmedju Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule evropskom tržištu, što je išlo na ruku evropskim kupcima, jer su brendovi poput Huawei-ja i Xiaomi-ja  donijeli konkurentnije cijene i šokirale svoje evropske rivale.

– Američka antipatija prema kineskim brendovima nije prešla Atlantik – zaključuje portal Verge.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top