Kineski suficit rekordnih 382 milijarde dolara | Ekonomist

Kineski suficit rekordnih 382 milijarde dolara

Trgovinski suficit Kine skočio je gotovo 50 odsto prošle godine na rekordne 382 milijarde dolara, ali druga po veličini svjetska privreda ni u 2014. nije uspjela da ostvari planirani rast zbog slabosti drugih zemalja.

Izvoz je u 2014. porastao 6,1 odsto na 2,34 biliona dolara, dok je uvoz uvećan 0,4 odsto na 1,6 biliona dolara, navodi kineska Uprava carina, a prenosi agencija France presse.

Trgovinski suficit je na godišnjem nivou uvećan 47,2 odsto. Suficit koji Kina bilježi u trgovini sa inostranstvom dugo je uzrok tenzija između Pekinga i Vašingtona.

Za Kinu je 2014. bila prilično razočaravajuća, uz spor privredni rast zbog slabosti u prerađivačkom sektoru, pada cijena nekretnina i visokih dugovanja kompanija i lokalnih vlasti.

Sve je to podstaklo kinesku centralnu banku da u novembru snizi ključnu kamatnu stopu prvi put u više od dve godine.

Samo u decembru, trgovinski suficit porastao je 93,5 odsto na godišnjem nivou na 49,6 milijardi dolara, uz rast izvoza od 9,7 odsto na 227,5 miliajrdi i pad uvoza od 2,4 odsto na 177,9 milijardi dolara, navodi kineska Uprava carina.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top