Kineski revolucionarni koncept bicikla kreće u veliku trku za osvajanje svijeta: Hoćemo li uskoro svi voziti OFO?

Mnogi su već shvatili, naročito u velikim gradovima, kako preferiraju bicikl umjesto automobila za odlazak na posao i gotovo sva druga kretanja gradom. Bicikl ima brojne prednosti: ne zagađuje okolinu, doprinosi zdravlju ljudi – naročito onima koji inače sjede kod kuće, sjede u automobilu, sjede na poslu – kompaktan je, jeftin…

No, šta ako nemate bicikl ili Vam se ne da držati ga u stanu/haustoru? Postoji opcija da iznajmite bicikl, a u zadnje vrijeme po Evropi su se pojavili servisi koji nude jednostavno iznajmljivanje bicikla na punktovima – bicikl uzmete, putem mobilnog telefona platite korišćenje, i ostavite ga ponovo na jednom od određenih punktova.

Ovo je zgodno rješenje, ali nije uvijek praktično. Tu na scenu dolazi kineska kompanija Ofo koja ide korak dalje. Naime, njihov sistem je sličan, ali je još praktičniji. Sve što Vam treba je aplikacija za mobilni telefon. Bicikl uzmete, bilo gdje, i ostavite ga – bilo gdje (potrebno ga je samo zaključati nakon upotrebe). Dakle, svaki Ofo bicikl koji vidite može odmah biti Vaš, samo sjednete na njega i vozite, a širom Kine već ih ima na milione. Nema nikakvih punktova, stajališta za bicikl, bicikli su svuda.

Možda se Ofo nisu prvi sjetili ovog koncepta, ali njime planiraju da osvoje čitav svijet.

Riječ je o konceptu dijeljenja bicikla koji je već poprilično transformisao izgled gradova širom Kine – aplikacija za korišćenje Ofo bicikla skinuta je više od 100 miliona puta, milijarde vožnji već je obavljeno zahvaljujući ovom konceptu.

Ofo je osvojio Kinu, a sada kreće globalno.

Prošlog mjeseca krenuli su na SAD te su donijeli 1,000 bicikla u Seattle. To im je prva stanica. Nakon toga planiraju da se prošire na cijeli SAD. No, da bi projekt zaista krenuo munjevito potrebna je i zdrava konkurencija, a ona je kompanija Mobike koja nudi istu stvar – i isto je iz Kine!

Sada kreće prava trka – od Italije do Kazahstana, Britanije do Japana, i po cijelom svijetu – ove dvije kompanije će se utrkivati koja će prije svoje bicikle dovesti u gradove svijeta.

Bicikli imaju ugrađeni GPS kako bi ih korisnici lakše mogli pronaći putem mobilne aplikacije. Plaća se minimalno i elektronički.

Jedna i druga kompanija trenutno raspolažu svaka sa više od 7 miliona bicikala u više od 150 gradova, većinom u Kini. Ide im podjednako dobro jer su nedavno i jedna i druga privukle po 600 do 700 miliona USD investicija za globalno širenje.

Jednostavan sistem zaključavanja

Neki ih nazivaju “Uber-om za bicikle” i pokazali su se daleko popularniji od ranijih šema s biciklima koje koriste predodređene punktove. Drugim riječima, to znači da bi mogli pomesti postojeću konkurenciju.

Poređenja radi, najveća kompanija za dijeljenje bicikla u SAD-u je Citi Bike iz New Yorka – oni raspolažu sa 10,000 bicikla i imaju 236,000 korisnika, najveći su u SAD-u. U Washingtonu pak raspolažu s oko 3,700 bicikla. U Pekingu pak postoji čak 700,000 bicikala te 11 miliona korisnika (gotovo polovica stanovnika u glavnom gradu Kine!).

Za razliku od postojećih modela s punktovima, koji se često oslanjaju na državne poticaje, kineski koncept je puno jednostavniji i pojedine američke kompanije već ih pokušavaju preteći koristeći istu šemu, kompanije kao što su California’s Spin i LimeBike, ali one su male u poređenju sa kineskim Ofo-om koji je već kod kuće porastao do nivoa giganta i sada može puno lakše osvajati nova tržišta.

OFO bicikl

Dakako, nisu baš svi zadovoljni njihovim dolaskom. Činjenica da je ovo koncept bez biciklističkih punktova gdje se bicikli nakon vožnje uredno ostavljaju znači da su bicikli posvuda. Bicikli doslovno već začepljavaju ulaze u metroe, robne kuće, kancelarijske zgrade…. Nadalje, neželjeni ili slomljeni bicikli leže uokolo, bacaju se pokraj magistrale, u rijeke, po parkovima, pod mostovima, po građevinskim zonama…

Marc Milián, bloger iz Šangaja naziva ih “kugom”. Drugi stanovnici takođe negoduju, nazivaju bicikle “anarhističkim eksperimentom” koji stvara “novu generaciju smeća”.

Lokalne vlasti u Šangaju su zaplijenile na hiljade ilegalno parkiranih bicikala te su pozvali Ofo i Mobike da ubrzaju uklanjanje pogrešno ostavljenih bicikala te da prestanu stavljati dodatne bicikle na ulice.

Može se pretpostaviti da je kompanijama efikasnije i jeftinije stavljati stotine novih bicikala nego tražiti okolo pokvarene i krivo parkirane.

Ipak, u Kini gdje vlast poprilično strogo reguliše ovakve stvari, iznenađuje fleksibilnost koju su pokazali prema ovim projektima. Očigledno su svjesni kako ovi bicikli mogu poprilično pomoći oko problema sa zagađenjem vazduha u velikim gradovima.

Za razliku od Uber-a, ovi bicikli nisu razljutili taksiste koji očigledno shvataju da se radi o drugom tržištu. No, hoće li kineski bicikli moći ponoviti ovaj “anarhistički eksperiment” na Zapadu? Vidjećemo – za očekivati je da će se suočiti sa znatno oštrijim regulativama.

No, mogu li se zaustaviti? Kineska kompanija je u januaru ove godine jednostavno dovukla nekoliko stotina bicikla na ulice San Francisca, bez da su išta ikome javili, i tamo su ih ostavili da “biznis krene”. Gradske vlasti poručile su kako je riječ o “javnoj nepogodi”, a kinesku kompaniju nazvali su “arogantnom”.

Ovi bicikli takođe su i zanimljiv ispit jednog društva. Naime, pošto su ostavljeni svuda, kako izbjeći vandalizam? Bicikli se kradu, djelovi se kradu… gume, elektronika…

Može li društvo biti toliko odgovorno da ne krade i razbija bicikle? Zavisi kako koje društvo, izgleda. No, kineske kompanije očigledno imaju dovoljno bicikla da nadomjeste svu štetu, a imaju i inovativne ideje kako smanjiti negativan učinak – na primjer, daju dodatne bodove korisnicima koji prijave pogrešno ostavljen bicikl ili razbijen bicikl. Korisnicima koji se pak ponašaju loše može porasti cijena…

“Groblje” OFO bicikala

Nadalje, tvrde kako žele saradnju s lokalnim vlastima i da nisu kao Uber. iz Mobike-a poručuju: “Model Ubera je ignorisati lokalne vlasti, zaobići ih, narasti do te mjere da se više ne može kontrolisati i onda moliti za oprost i dozvole. Mi smo odlučili ići potpuno suprotnim pravcem”.

Ofo je počeo kao studentski projekat na Pekinškom univerzitetu, a pokretač projekta, 26-godišnji Dai Wei, sada upravlja kompanijom čija vrijednost iznosi 3 milijarde USD.

Jedna od najvećih prednosti ovih bicikla je i njihova cijena – kratke rute su čak besplatne, a sve duže od toga je toliko jeftino da korisnici ističu kako plaćaju “gotovo ništa”. Dakako, i uz vrlo malu zaradu po svakoj vožnji, kada se sve zbroji, profit je tu, čak i kada se oduzmu svi ostali nužni troškovi.

Očito je samo pitanje dana kada će ovaj koncept “poharati” i cijelu Evropu. Lokalne kompanije će pokušati pružiti otpor, ali kako se boriti protiv kineskih giganata koji kao da imaju bezbroj bicikala na lageru? Teško. No, krajnje korisnike u konačnom neće biti niti briga čiji bicikl voze, brzo će si izračunati da koristeći iste mogu uštedjeti popriličan novac, a to je dobar preduslov koji bi ovu revoluciju uistinu mogao učiniti globalnom!

 

 


Izvori / referenceadvance.hr

China exports its bike-sharing revolution to the U.S. and the world
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/china-exports-its-bike-sharing-revolution-to-the-us-and-the-world/2017/08/31/474c822a-87f4-11e7-9ce7-9e175d8953fa_story.html?utm_term=.4cdec8f7d793

New Regulations May Help China's Bike Sharing Companies To Thrive
https://www.forbes.com/sites/sarahsu/2017/08/07/new-regulations-may-help-chinas-bike-sharing-companies-overcome-business-flaws/#7d203f7b1bda

China bike-share idea catching on globally
http://www.journalgazette.net/news/world/20170901/china-bike-share-idea-catching-on-globally

Chinese bike sharing company Mobike expands to Thailand
http://www.thedrum.com/news/2017/08/31/chinese-bike-sharing-company-mobike-expands-thailand

Chinese cities are saying “enough already” to bike-sharing services run rampant
https://qz.com/1058438/chinese-cities-saying-enough-already-to-chaos-generated-by-bike-sharing-services-like-ofo-and-mobike/

Chinese Bike-sharing services attract more than 100 million users in the past year
http://www.scmp.com/business/companies/article/2105609/chinese-bike-sharing-services-attract-more-100-million-users-past

Chinese bike-sharing startup in talks for billion dollar funding
http://www.independent.co.uk/Business/indyventure/ofo-china-bike-sharing-startup-funding-billion-dollars-softbank-japan-a7864291.html

Chinese bike-sharing startup Ofo raises $700M led by Alibaba
https://techcrunch.com/2017/07/05/ofo-raises-700m-led-by-alibaba/

Chinese startup Ofo raises $700 million as bike-sharing race heats up
http://www.businessinsider.com/chinese-startup-ofo-raises-capital-as-bike-sharing-race-heats-up-2017-7

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top