Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i tečnosti (video) | Ekonomist

Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i tečnosti (video)

Kineski naučnici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan na vatru i tečnost.

List “South China Morning Post” javlja kako su naučnici sa Instituta keramike u Shanghaiju proizveli papir otporan na uticaj tečnosti i plamena.

Naučnici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma koji su izolovali iz životinjske kosti i zubne cakline, a taj element su nazvali “hidroksiapatit”.

Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni Celsiusa, kao i na kontakt sa različitim vrstama tečnosti, poput vode, kafe, soka i slično.

Vođa istraživačkog tima Zhu Yingjie je kazao da je i ranije postojao papit koji je otporan ili na tečnost ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore.

On je kazao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

“Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će se lako moći vjekovima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu”, kazao je Zhu.

Naučnici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u naredna tri mjeseca. Početna cijena će biti nešto viša od cijene obićnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom donijeti i smanjenje cijene.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top