Kineski Haier zainteresiran za Gorenje

LJUBLJANA – Kineski div Haier zainteresiran je za preuzimanje Gorenja ili strateško partnerstvo.

Posljednjih nekoliko sedmica u Velenju je boravilo više izaslanstava kineskog diva. Nije još sasvim jasno jesu li razgovori odmaknuli daleko.

Zasad je teško reći hoće li doći do posla, posebno u svjetlu činjenica da je strateški partner Gorenja japanski Panasonic. Stoga je vrlo upitno koliko bi Japancima odgovaralo da im se nakon uspješno odrađene prve faze restrukturiranja Gorenja u posao “ubacuje” neko drugi.

Grupa Panasonic i Grupa Gorenje potpisali su prošle sedmice dodatak ugovoru o dugoročnom strateškom partnerstvu. Dvije strane su se složile da stratešku poslovnu saradnju prošire na nekoliko novih područja poslovanja. Od sada, kako su prije dvije godine najavljivali u Gorenju, Panasonic i Gorenje će sarađivati u nabavci materijala i komponenti, u proizvodnji inovacija, postprodajnim uslugama, logistici, osiguranju kvaliteta i distribuciji velikih i malih kućanskih aparata na odabranim tržištima.

Haier je jedan od najvećih svjetskih proizvođača bijele tehnike i ima 240 grana, 30 razvojnih centara i više od 50 hiljada zaposlenih.

izvor:SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top