Kineski ekonomski podaci podigli indekse | Ekonomist

Kineski ekonomski podaci podigli indekse

U ponedjeljak su na azijskim berzama cijene akcija blago porasle, nastavljajući pozitivni trend iz prvog tromjesečja, dok je dolar na valutnim tržištima stabilan.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 odsto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati na dobitku 0,3 odsto, nakon što je u prvom tromjesečju skočio 12,3 odsto, što je njegov najveći kvartalni skok u šest i po godina.

Nastavak rasta azijskih tržišta na početku drugog tromjesečja najviše se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz ekonomija regije, posebno kineske, čiji se rast stabilizovao nakon višegodišnjeg usporavanja.

„Kineska ekonomija će vjerovatno ostati snažno barem do kongresa Komunističke partije kasnije ove godine. Isto tako, dobro ide tehnološkom sektoru, što podržava korejske i tajvanske akcije”, kaže Jukino Jamada, strateg u firmi Daiwa Securities.

U fokusu ulagača ove će nedjelje biti podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji obično osjetno utiču na tržište, ali i sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i kineskog Ksi Jingpinga.

Tramp je poručio kako očekuje vrlo teške razgovore, a ulagači čekaju hoće li Tramp ponoviti svoje najave o uvođenju carina na uvoz kineskih proizvoda.

Pozitivno na berze utiče stabilnost cijena nafte koje su prošle nedjelje porasle više od 4 odsto i tako ublažile gubitke u prvom tromjesečju.

Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 50,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 odsto, na 53,45 dolara.

A na valutnim se tržištima trguje oprezno dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle uticati na kurseve.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 100,40 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,40 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

No, dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura jutros porasla 0,2 odsto, na 1,0675 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top