Kineski Didi Kuaidi prikupio 2 milijarde dolara za borbu protiv Ubera

U ovom krugu prikupljanja sredstava učestvovali su trenutni dioničari, kao što su Alibaba, Tencent, Temasek i Coatue Management, te Capital International Private Equity Fund, Ping An Ventures i nekoliko drugih poznatih svjetskih investitora, stoji u izjavi kompanije.

Didi Kuaidi ranije je povećao ciljani iznos financiranja i trenutno od novih ulagača namjerava povući nekoliko stotina miliona dolara prije finalnog zatvaranja zakazanog za sljedeći mjesec zbog velike potražnje trenutnih i novih ulagača.

Prema ranijim izvještajima, kompanija je u početku računala da će prikupiti oko 1.5 miliona dolara.

S nove 2 milijarde dolara Didi Kuaidi će povećati svoje gotovinske rezerve na više od 3.5 miliona dolara.

U međuvremenu je američka kompanija Uber Technologies Inc. ove sedmice  počela službeno prikupljanje sredstava za svoju ispostavu u Kini, UberChina. Konkurencija na kineskom tržištu rezervacije prevoza počela je ubrzano rasti, a svjetski ulagači žele se uključiti u njega.

Didi Kuaidi pokušava proširiti ponudu za kineske klijente širenjem s tržišta taksi prevoza na usluge iznajmljivanja luksuznih vozila i dijeljenja prevoza, tj. carpoolinga.

Prema podacima Analysys International, trenutno se svakog dana preko tog servisa ugovori 3 miliona vožnji privatnim automobilom u 80 gradova, odnosno pokriva 80 posto tržišta. Na tržištu rezervacije taksija drži 90 posto s 3 miliona vožnji dnevno.

Izvor poslovnipuls

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top