Kineski brendovi – najprijatnije iznenađenje CES 2015 | Ekonomist

Kineski brendovi – najprijatnije iznenađenje CES 2015

Svi novi elektronski gadžeti viđeni su na sajmu CES 2015 (CES – Consumer Electronics Show), održanom od 6 do 9. januara u Las Vegasu. Pametni telefoni, 4K televizori, najnoviji uređaji za skladištenje podataka iz Koreje, japanski humanioidni roboti, 3-D štampači iz Sjedinjenih Država i Njemačke. Neka od ovih dostignuća predstavili su giganti svjetskog tržišta, poput Samsunga, Tošibe, HP-a. Neki su, pak došli od potpunih anonimusa, koji su prijatno iznenadili posjetioce sajma.

Medjutim, po mišljenju mnogih, najveće iznenađenje koje je donio CES 2015 jeste veliki napredak kineskih brendova, kako u smislu kvaliteta, tako i kvantiteta.

Kineske kompanije uzele su gotovo četvrtinu prostora na izložbi, predstavivši sve vrste gadžeta, od tableta, laptopova, do smart-projektora, gigantskih televizora i dronova. Mnogi od njih privukli su značajnu pažnju publike sajma.

Windows Yoga Tablet sa AnyPen Tehnologijom, kompanije Lenovo, uvršten je na listu „The Best of CES 2015“ PC Magazina, kao i druga generacija ZTE smart-projektora, rađena na iskustvu prošlogodišnjeg modela Sprint Live Pro.

Ovo je, bez sumnje, veliki korak za kineske proizvođače, koji su do  sada uglavnom doživljavani ne kao inovatori, nego više kao imitatori velikih proizvodjača iz SAD, Japana i Koreje i puki izvođači radova vodećih kompanija na svjetskom tržištu elektronike. Ostaje samo još da svoj veliki proboj i popularizuju ulaskom na prestižne liste (Forbes World’s Most Valuable Brands List, Interbrand’s Best Global Brands List, Forbes World’s Most Innovative Companies).

Ipak, mnogi kineski proizvodjači suviše su mladi da ispune kriterijume ovih lista. Ali ako pozitivna iskustva sa ovogodišnjeg CES-a postanu trend, pitanje je vremena kada će upravo kineske kompanije kreirati vodeće svjetske liste elektronskih dostignuća.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top