Kineske kompanije kupuju 7.690 novih aviona | Ekonomist

Kineske kompanije kupuju 7.690 novih aviona

Kineske avio-kompanije će kupiti 7.690 novih aviona u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara u naredne dvije decenije kako bi održale korak sa rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za avio-prevozom, procjenjuje Boing.

Najnovija projekcija američkog proizvođača aviona za period do 2037. godine veća je za 6,2 posto od prognoze iznijete prošle godine, kada je Boing očekivao da će kineske kompanije do 2036. godine kupiti 7.240 aviona, prenosi agencija Rojters.

„Rast u Kini može se pripisati jačanju srednje klase u toj zemlji, koja se više nego utrostručila u posljednjih deset godina, a očekuje se da će se ponovo udvostručiti u narednih deset godina”, izjavio je Rendi Tinset, potpredsjednik marketinga kompanije Boing komeršal erplejns.

Boing i njegov evropski rival Erbas bore se za povećanje tržišnog udela u Kini, najbrže rastućem svjetskom tržištu aviona, zbog čega su obje kompanije otvorile proizvodne pogone u toj zemlji. Američka kompanija, takođe, prognozira da će do 2037. godine Kini pripadati 18 posto svjetske flote komercijalnih aviona, što je više od trenutnih 15 posto.


Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top