Kineske devizne rezerve ponovo iznad 3.000 milijardi dolara | Ekonomist

Kineske devizne rezerve ponovo iznad 3.000 milijardi dolara

Kineske devizne rezerve u februaru su neočekivano porasle za 6,9 milijardi dolara i vratile se iznad psihološki važne granice od 3.000 milijardi dolara, pokazuju najnoviji podaci njihove centralne banke, u kontekstu slabljenja pritisaka na kinesku valutu juan.

Time su kineske devizne rezerve, inače najveće u svijetu, u februaru dosegle ukupno 3.005 milijardi dolara, objavila je kineska centralna banka u utorak na svojim službenim mrežnim stanicama.

Riječ je o njihovu prvom povećanju od juna prošle godine, a nakon što su u januaru ove godine smanjene za 12,3 milijarde dolara, zbog čega su prvi put nakon šest godina skliznule ispod nivoa od 3.000 milijardi, na 2.998 milijardi dolara.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će se u februaru rezerve smanjiti za daljnjih 25 milijardi dolara.

Neočekivani oporavak uslijedio je nakon višemjesečnog pada deviznih rezervi dok je Kina prodavala dolare kako bi branila juan od deprecijacije prouzrokovane odlivom kapitala u uslovima usporavanja kineske ekonomije.

Nastojanja kineske vlade na zaustavljanju odlliva novca iz zemlje podupiranjem vrijednosti juana rezultirala su ubrzanim smanjenjem deviznih rezervi. Posljednjih je mjeseci službeni Peking uveo i niz novih restriktivnih mjera kako bi zauzdao transfere u inostranstvo, intenzivirajući time ionako već stroge zahtjeve.

“Činjenica da su svijetu pokazali da se devizne rezerve stabilizuju na prilično visokim nivoima važan je signal. Dojam koji nam kineska vlada želi stvoriti jeste da je Kina izvan opasnosti, da ne gubi rezerve i da se stanje normalizuje”, smatra analitičarka Alicia Gracia Herrero iz banke Natixis.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top