Kineska mega investicija u esport – fenomen današnjice | Ekonomist

Kineska mega investicija u esport – fenomen današnjice

Kako bi ubrzali razvoj esporta u Kini, kineski gigant Tencent pripremio je petogodišnji plan ulaganja težak 14,6 milijardi dolara.

Poređenja radi, predviđanja su da će esport u naredne dvije godine postati industrija vrijedna milijardu dolara na globalnom nivou, a Tencent je u narednih pet spremio 15 puta više.

Tencent je već godinama duboko povezan s gejmingom, a u njihovom portfoliju nalaze se firme poput Riot Gamesa (League of Legends), SupreCella (Clash of Clans, Clash Royal) i manji udio Activision Blizzarda.

Iako već godinama na razne načine ulažu u esport i prateću infrastrukturu, najavu petogodišnjeg ulaganja od skoro 15 milijardi dolara niko nije očekivao.

Investicije će pogoditi svaki aspekt esporta, ali i uvesti neke novitete. Od formiranja liga i takmičenja, preko akademija i centara za razvoj talenata, do tematskih parkova i infrastrukture, Tencent planira obuhvatiti sve i bukvalno stvoriti novu esport silu.

Ovakva finansijska injekcija u kineski esport skrenuće pažnju i zapadnih brendova prema novom tržištu, što bi trebalo doprinijeti stabilizaciji industrije, ali kakve će zapravo biti posljedice, niko ne može procijeniti.

Osim brojnih partnera, za realizaciju ovakvog projekta biće potrebna i saglasnost kineske vlade. Tencent je prijavio 21,9 milijardi dolara prihoda za 2016. To je najveći rast kompanije unazad četiri godine, a njihove investicije u gejming i esport počele su davati konkretne rezultate.

S obzirom na to da je njihov najveći konkurent Alibaba takođe počeo ozbiljno da ulaže u esport, nove investicije Tencenta bile su očekivane, ali ne u ovim razmjerama. Da esport industrija ne postoji, oni bi je doslovno mogli izgraditi ni iz čega.

Fenomen koji privlači i države, poput Njemačke

Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine miliona dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta.

Posle mnogih sportskih organizacija i klubova koji su oformili svoje gejming timove, u Njemačkoj je cijela priča dobila veću dimenziju. Političke stranke u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn potpisale su kolacioni sporazum sa ciljem veće podrške esporta u tom delu Njemačke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top