Kina želi da juan bude svjetska valuta | Ekonomist

Kina želi da juan bude svjetska valuta

Peking – Kineski premijer Li Kećijang tražio je od Međunarodnog monternog fonda da uključi juan u spektar valuta koje služe za izračunavanje Specijalnih prava vučenja.

U spektar valuta SPV-a, koji ima ulogu novca MMF-a, odnosno sredstva plaćanja u međunarodnim finansijskim transakcijama, za sada su uključeni dolar, euro, funta i jen.

“Kina želi da ubrza konvertibilnost juana i olakša strana ulaganja na kineskom finasijskom tržištu”, izjavio je kineski premijer u razgovoru sa direktorkom MMF-a Kristin Lagard, prenose kineski mediji.

“Kina se nada da će zahvaljući SPV-a igrati aktivnu ulogu u održavanju finasijske stabilnosti. Nadamo se takođe da će se na taj način otvoriti kineski finasijski sektor”, dodao je premijer.

Kristin Legard je u petak ukazala na mogućnost uvođenja juana među valute SPV-a. MMF mora ove godine da započne preceduru revizije spektra valuta SPV-a. Prva sjednica MMF koje će imati ovu temu na dnevnom redu biće održana u maju.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top