Kina zbog sumnje blokira SAD | Ekonomist

Kina zbog sumnje blokira SAD

Kineski tržišni regulator zamrznuo je račun američkog hedž fonda Sitadel za trgovanje na berzi u okviru borbe Pekinga protiv špekulanata na tržištima kapitala.

U saopštenju Kineske regulatorne komisije za hartije od vrijednosti (CSRC) navodi se da su berze u Šangaju i Šenženu uvele ograničenje za 24 neidentifikovana računa zbog “sumnji da utiču na cijene hartija od vrijednosti, kao i na druge investicione odluke investitora”, prenosi agencija Frans pres.

Pomenuti računi su okrivljeni za porast volatilnosti na kineskim berzama, koje su proteklih nedelja registrovale veliki pad, uz sunovrat Šangajskog indeksa od 30 odsto, posle čega je vlada u Pekingu intervenisala sa spasilačkim paketom.

Akcije na berzi u Šangaju i Šenženu su registrovale gubitak vrijednosti usljed nove zabrinutosti u pogledu zdravlja druge najveće svjetske privrede. Naime, industrijska aktivnost u Kini je u julu pala više od preliminarnih podataka, skliznuvši na najniži nivo za poslednje dvije godine, kao posljedica pada novih porudžbina.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top