Kina uvodi ograničenja na online plaćanja ? | Ekonomist

Kina uvodi ograničenja na online plaćanja ?

Kineska narodna banka predložila je postavljanje ograničenja na veličinu transakcija putem treće strane odnosno sistema online plaćanja poput Alipaya. Centralna banka najmnogoljudnije zemlje svijeta objavila je kako daje prijedlog za nadzor aktivnosti javnosti u cilju da se osiguraju informacije vezano uz potrošače kao u konačnici i njihov novac…

U sklopu ovog prijedloga, količina koja će moći biti potrošena putem sistema online plaćanja bi mogla biti ograničena na pet hiljada yuana dnevno ovisno o tome koliko će sofisticirane biti sigurnosne provjere ovog sistema, prenosi CRI.

”Ove mjere neće učiniti online plaćanje manje korisnim nego prije. Ovo za cilj ima prvenstveno sprečavanje da operater platforme za plaćanje ne upije javne depozite te da se zaštiti novac korisnika.” – istaknuo je neovisni komentator vezano uz finansijski sektor Chen Yu navodeći kako ograničenja neće uticati ni na količinu online narudžbi.

Potrebno je naglasiti kako restrikcijama neće biti obuhvaćene platforme koje zahtijevaju i digitalnu potvrdu te potpis korisnika.

Izvor poslovniplus

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top