Kina usporila i nikog ne iznenađuje | Ekonomist

Kina usporila i nikog ne iznenađuje

Peking — Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u aprilu 5,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je ispod očekivanja i povećava izglede za novim mjerama.

Slabiji podaci su bili očekivani, nakon što je centralna banka Kine krajem prošle nedjelje snizila kamatnu stopu, treći put za posljednjih šest mjeseci, kako bi oborila troškove zaduživanja kompanija i podstakla privrednu aktivnost u zemlji koja je suočena sa usporavanjem.

Investicije u fiksne aktive, kao ključni pokretač druge najveće svjetske privrede, porasle su u periodu januar-april za 12 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji tempo rasta od 2000. godine i posljedica je slabijeg rasta državne potrošnje i potrošnje u privatnom sektoru, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

U međuvremenu, promet u trgovini na malo u Kini porastao je u aprilu 10 odsto, što je manje u odnosu na mart i ispod očekivanja analitičara od 10,5 odsto.

Prošlonedjeljni podaci su ukazali na slabiji od očekivanog izvoz, uvoz i inflaciju, što je pokazatelj da je privreda Kine pod konstantnim pritiskom zbog slabljenja tražnje kako kod kuće tako i u inostranstvu.

Privreda Kine je u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasla sedam odsto, najsporijim tempom za posljednjih šest godina, podsjeća Rojters.

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top