Kina uspješno testirala oružje budućnosti | Ekonomist

Kina uspješno testirala oružje budućnosti

Vijest o prvom kinesksom elektromegnetnom topu početkom prošle godine prvi je prenio kineski vojni entuzijasta Dafeng Cao objavivši fotografiju kineskog ratnog borda Haiyangshan 936, na kojem je postavljen masivni i dosad neviđeni elektromagnetni top.

Brod s novim oružjem krišom je snimljen u januaru prošle godine u brodogradilištu Wuhan, a fotografija je objavljena na kineskoj društvenoj mreži Weibo.

Ovih je dana Dafeng Cao objavio nove fotografije spomenutog broda kako plovi Tihim okeanom, a na kojima je vidljiv i novi top koji se upravo testiram, piše Tportal.

Stručnjaci pojašnjavaju da je top razvijen uz pomoć pekinškog Instituta za tehnologiju i da je reč o oružju budućnosti koje je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali bi prema procjenama moglo biti gotovo već do 2025. godine.

Ono koristi elektromagnetnu silu kako bi izuzetno velikom brzinom spaljivalo projektile duž elektronski nabijenih čeličnih ‘šina’ koje stvaraju magnetno polje.

Top može pogoditi metu udaljenu 200 kilometara brzinom od dva kilometra u sekundi, a svaki projektil košta između 50.000 i 75.000 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top