Kina traži povlačenje američkih sankcija | Ekonomist

Kina traži povlačenje američkih sankcija

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u subotu američkog predstavnika u Pekingu kako bi mu uručilo protest zbog sankcija kojima Washington kažnjava kinesku vojnu agenciju jer je kupila ruske borbene avone i rakete zemlja-vazduh i zatražila povlačenje sankcija.

Zamjenik kineskog ministra spoljnih poslova Zheng Zeguang pozvao je američkog predstavnika Terryja Bradstada, objavilo je ministarstvo.

Ranije je zvaničnik kineskog ministarstva obrane Wu Qian rekao da je kineska odluka o kupovini aviona i raketnog sistema od Rusije normalan čin saradnje između suverenih država i da se Sjedinjene Države “nemaju pravo u to miješati”.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da su prvi put proglasile sankcije protiv nekog stranog entiteta zbog kupovine ruskog oružja. Osim toga je SAD stavio 33 osobe i entiteta iz vojnog i obavještajnog sektora ruske vlade, na svoj popis pojedinaca i entiteta s kojima je zabranjena svaka transakcija u naoružanju pod kaznom američkih sankcija.

Moskva i Peking zajednički su u petak osudili nove sankcije Washingtona protiv Rusije, ali i, dosad bez presedana, protiv Kine zbog kupovine ruskog oružja čime raste već visoka napetost u kontekstu američko-kineskog trgovinskog rata. Američki zvaničnik koji je govorio za Reuters pod uslovom da ostane neimenovan, rekao je da su sankcije usmjerene prema Moskvi, a ne Pekingu.

“Američki pristup je oštro kršenje osnovnih standarda međunarodnih odnosa, to je očito pokazivanje hegemenije i ozbiljno kršenje odnosa između dviju zemalja i njihovih vojski”, rekao je Wu u poruci objavljenoj na službenoj stranici ministarstva. Upozorio je Sjedinjene Države da će snositi “posljedice” ako odmah ne povuku sankcije.


Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top