Kina srušila naftu, čeka se SAD | Ekonomist

Kina srušila naftu, čeka se SAD

Cijene nafte su danas u Aziji pale, nakon što su podaci iz Kine pokazali da je privredni rast te zemlje u trećem kvartalu bio najsporiji u posljednjih šest godina To je podgrijalo zabrinutost u pogledu tražnje nafte u najvećem svjetskom potrošaču energenata.

Vlada u Pekingu je saopštila da je bruto domaći proizvod u tri mjeseca zaključno sa septembrom porastao 6,9 odsto, nadmašivši tržišne prognoze, ali je taj rezultat najlošiji od 2009. i globalne finansijske krize, prenosi agencija Frans pres.

Tržišta iščekuju i ekonomske podatke iz SAD i eurozone ove nedjelje.

Cijena američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru pala je 36 centi na 46,9 dolara, dok je cijena sirove nafte “brent” za novembarske isporuke pala 27 centi na 50,19 dolara po barelu.

Obe vrste nafte su prošle nedjelje bile u padu četiri uzastopna dana prije nego što su se u petak oporavile nakon što su podaci iz SAD pokazali da je istraživanje nafte u toj zemlji smanjeno, što bi moglo da ublaži obilne globalne zalihe.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top