Kina smanjuje obavezne rezerve za banke | Ekonomist

Kina smanjuje obavezne rezerve za banke

Kineska centralna banka je, prvi put od februara 2016, smanjila nivo gotovine koju pojedine poslovne banke moraju da izdvajaju kao rezervu.

Oni nastoje da podstaknu kreditiranje manjih firmi koje su u teškoćama i da ulije energiju svom učmalom privatnom sektoru.

Narodna banka Kine je objavila na svojoj veb stranici da će smanjiti koeficijent obavezne rezerve pojedinim bankama koje ispunjavaju određene zahtjeve vezane za kreditiranje malih preduzeća i poljoprivrednog sektora, prenosi agencija Rojters.

Centralna banka je navela da će velika većina banaka u Kini imati pravo na smanjenje nivoa obavezne rezerve za najmanje 50 baznih poena, pošto najveći broj njih ispunjava minimalne zahtjeve koji se traže da bi se kvalifikovale za rezanje rezervi.

“Iznos smanjenja je veliki, pokriva sve velike banke i 90 posto malih i srednjih banaka. Prema našoj procjeni, na ovaj način bi moglo da bude ‘oslobođeno’ 700 milijardi juana likvidnih sredstava”, kažu analitičari u kompaniji Lijankun Sekjuritis.

Iz centralne banke su poručili da je ova mjera preduzeta kako bi se podržao razvoj “inkluzivnih” finansijskih usluga, dodajući da će ona biti dostupna svim srednjim i velikim bankama koje ispune uslove počev od 2018. godine, navodi Rojters.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top